dimarts, 20 de juny del 2017

Juny 17. La Cartoixa de Escaladei - Celler Joan Atmeller

Magnífica crònica de la visita que ens escriu l'Alfons Planas, a quí també agraïm les excelents fotos que il-lustren el relat

La cartoixa d'Escaladei és un monestir situat al terme municipal de la Morera del Montsant, a la comarca del Priorat (Tarragona), lloc de gran bellesa paisatgística. Fundada al segle XII, es considera que va ser la primera cartoixa de la Península Ibèrica. El seu origen es remonta a l'any 1194, el rei Alfons II el Cast va donar les seves terres, on més tard es va aixecar la cartoixa. Posteriorment es van realitzar successives remodelacions fins al Segle XVIII, arribant a tenir tres claustres i fins a 30 cel·les.
Al 1835, després de la desamortització, la comunitat la va abandonar i va derivar en la destrucció del conjunt.
Actualment és possible visitar les ruïnes on es pot contemplar el portal barroc de la Mare de Déu, l'esglèsia i una cel·la reconstruïda que conté mobiliari i utensilis propis de la vida monàstica, la qual cosa ens permet imaginar la manera de vida dels monjos  cartoixans.
El 1990 els seus propietaris, la família de viticultors  "Peyra", la van donar a la Generalitat de Catalunya i es pot visitar des de 1993.
Al reportatge fotogràfic he afegit una imatge de la Gran Chartreuse (Gran Cartoixa) situat al departament de Isère, Grenoble (Francia).

Visita al celler de Joan Ametller situat a la comarca del Priorat.

Comencem la visita per les vinyes, on el guia ens comenta les diferents varietats de raïms per a l'elaboració dels vins blancs i negres.
La zona, al peu de la serra del Montsant, es caracteritza pel tipus de terreny i l'altura on es conreen els ceps, la qual cosa fa que es produeixin diferències de temperatura entre el dia i la nit que afavoreixen la seva qualitat.
A continuació entrem al celler, sala a on es rep i premsa el raïm, barrils d'acer inoxidable on es produeix la fermentació, sala de barrils de roure (sobretot francés) on envelleixen i la sala d'embotellament.
Finalitzem la visita amb una cata de 4 vins (2 blancs i 2 negres), amb una explicació detallada de com diferenciar els diferents olors i sabors.
Dinem al Poble de La Morera de Monsant i tornem capa a casa, desitjant la propera sortida cultural.


Si voleu veure les fotos d'en Alfons Planas, cliqueu aquí

Si voleu veure la "peli" d'en Pedro Viudez, cliqueu aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada